torsdag 5 juli 2007

Gubbe vs. farbror

En fråga som brytt min hjärna en stund är vilken skillnaden är mellan en gubbe och en farbror. Nu har jag kommit fram till att gubbe vare sig handlar om ålder eller kön till skillnad från farbror. Gubbe är mer som ett mentalt tillstånd man befinner sig i om man gillar Cello, Kar de Mumma, Karl Gerhard, att sylta och safta, göra kalvstek och titta på BBC-produktioner om Nero.

Farbrorn figurerar i den fysiska världen. En av de mest sympatiska av farbröder är Pompom-varianten. Han går runt i kvarteret, svänger sin käpp och nynnar pompompompom. Den farbrorn gillar också att bjuda damerna på portvin.

2 kommentarer:

Karlstad-Karin sa...

Jag skulle också vilja lyfta ett liknande fenomen, fast för det kvinnliga könet - nämligen kärringen. Det kan man ju vara när som helst, fast det låter onekligen något elakare. Hur många gånger har jag tex inte sagt "j***a kärring" (hmmm - senast på lunchen faktiskt) till, eller om, någon? Frågan är - hur gammal måste den yngsta man kallar för kärring vara?

Marianne Ahlgren sa...

Det viktiga för karlstad-karin att tänka på är att man inte ska skälla på sitt eget kön. Hon bör alltså säga jävla farbror istället för jävla kärring vid eventuella vredesutbrott.